Faszerowane udka młodą kapustą

Beata
Obiad
29.04.2024 6:34
Faszerowane udka młodą kapustą

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/04/faszerowane-udka-moda-kapusta.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Faszerowane udka z młodą kapustą - smak dzieciństwa

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 587 kcal
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 40 g

Składniki

  • 4 duże udka z kurczaka
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Faszerowane udka z kurczaka to danie, które ma szansę przypaść do gustu każdemu, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na taką potrawę. Są pyszne, soczyste i bardzo sycące. Ich największym atutem jest farsz, który wykonany jest z młodej kapusty, ryżu i cebuli. Całość przyprawiona jest czosnkiem, solą i pieprzem, co dodatkowo podkreśla smak mięsa i farszu. Przepis jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a koniec końców dostajesz danie, które smakuje jak u babci. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem, to ten przepis jest idealny dla Ciebie.

  • Umieść udka w dużej misce, dodaj sól, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, aby mięso mogło nabrać smaku.
  • W międzyczasie pokrój kapustę na drobne kawałki i wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj do momentu, aż będzie miękka, ale nadal chrupiąca.
  • Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni z łyżką oleju, aż do zrumienienia. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, dodaj do niego podsmażoną cebulę i czosnek oraz ugotowaną kapustę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 2 roztrzepane jajka. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Nafaszeruj udka przygotowanym farszem i zwiąż je sznurkiem kuchennym, aby farsz się nie wydostał podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż udka do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a skórka chrupiąca.