Blog: food2.pl

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Zielone ciasto na pierogi ze szpinakiem nadziane smakowitym wegetariańskim farszem.

Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami

Przepis na wietnamskie kanapki banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami. Francuskie bagietki nadziane azjatyckimi dodatkami.

Spring rolls z makaronem vermicelli, krewetkami i ziołami

Przepis na spring rolls z makaronem vermicelli, krewetkami i ziołami podane ze słodkim sosem chili. Pomysł na lekkie danie lub przekąskę.

Tarta de queso Manchego - sernik baskijski z serem Manchego

Tarta de queso Manchego – przepis na sernik baskijski z owczym serem Manchego. Prawie taki sam jak w La Tarta de la Madre de Cris w Maladze.

Lomo al Pedro Ximénez - polędwica wieprzowa w słodkim winie

Lomo al Pedro Ximénez – polędwica wieprzowa gotowana w słodkim winie Malaga. Przepis na tradycyjne danie z Andaluzji.

Churros - hiszpańskie łakocie ze smażonego ciasta parzonego

Przepis na hiszpańskie churros. Wypiek z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju. Typowe hiszpańskie (i meksykańskie) śniadanie.

Ensalada de pimientos asados - sałatka z pieczonych papryk

Ensalada de pimientos asados – hiszpańska sałatka z pieczonych papryk z cebulą i oliwą z oliwek. Idealna na grilla.

Gambas pil pil – krewetki smażone z czosnkiem i ostrą papryką

Gambas pil pil, znane też jako gambas al ajillo. Przepis na krewetki smażone w oliwie z czosnkiem i ostrą papryką.

Ensalada malagueña - sałatka malagijska

Przepis na ensalada malagueña. Sałatka malagijska z ugotowanych ziemniaków z solonym lub wędzonym dorszem, pomarańczami i oliwkami.

Tortilla de patatas - hiszpański omlet z ziemniakami

Tortilla de patatas – hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą. Tradycyjna tortilla española, będąca klasycznym tapas.

Berenjenas fritas con miel - smażone bakłażany z miodem

Berenjenas fritas con miel – smażone bakłażany z miodem – tradycyjna andaluzyjska przystawka i idealna przekąska do wina.

Makaroniki

Przepis na makaroniki wykonane dwoma metodami: włoską i francuską i nadziane: solonym karmelem, kremem pistacjowym i hibiskusowym.

Pomysły na kawowe napoje na lato

Pomysły na kawowe napoje na lato. Inspiracje na chłodzącą kawę przygotowaną metodami alternatywnymi w sam raz na upalne dni.

Arancini al ragu

Przepis na oryginalne sycylijskie arancini al ragu. Ryżowe stożki nadziane klasycznym włoskim mięsnym sosem z groszkiem oraz mozzarellą.

Koreańskie pierożki mandu z kimchi

Przepis na koreańskie pierożki mandu z kimchi i wieprzowiną. Doprawione imbirem oraz czosnkiem i podawane z sosem sojowym.

Jajka marynowane w burakach z pastą z zielonego groszku

Przepis na jajka marynowane w burakach z pastą z zielonego groszku, świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem. Idealne na wielkanocny stół!

Babka marchewkowa

Babka marchewkowa z dodatkiem kardamonu i skórki pomarańczowej to pomysł na tradycyjne wielkanocne ciasto w odświętnym wydaniu.

Domowe pisanki i kraszanki - naturalne sposoby na barwienie jajek

Domowe pisanki i kraszanki – naturalne sposoby na barwienie jajek bez sztucznych barwników. Przewodnik jak zabarwić jajka na Wielkanoc.