Składniki
Biszkopt
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka kakao
50 g ciemnej czekolady
Masa
1 opakowanie galaretki owocowej
500 ml śmietanki 30%
½ szklanka cukru pudru
Polewa
120 g masła
3 łyżki kakao
Przepis
![]()
Białka wrzucić do wysokiej miski i ubijać na pianę.
![]()
Stopniowo dodawać cukier.
![]()
Następnie dodać żółtka.
![]()
Mąkę wymieszać z kakao
![]()
oraz startą czekoladą.
![]()
Wsypać do ubitych jajek i wymieszać łyżką.
![]()
![]()
Wylać na wyłożoną papierem blachę.
![]()
Piec około 30 minut w 170 stopniach.
![]()
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
![]()
Ubić śmietankę, stopniowo dodawać cukier puder.
![]()
Wlać ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
![]()
Powstałą masę wylać na ostudzony biszkopt.
![]()
Masło rozpuścić.
![]()
Dodać cukier puder
![]()
oraz kakao.
![]()
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
![]()
Powstałą polewę wylać na zastygniętą masę. Wyrównać.
![]()
![]()
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!