- Czas gotowania: 2 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
350 gram makaronu
1 litr mleka
400 g sera cheddar
150 g serka śmietankowego philadelphia
1 sztuka papryki jalapenos
10 gram bekonu
150 gram parmezanu
6 łyżek masła
sól
pieprz
Dodatkowo:
mąką
bułka tarta
2 jajka
olej do smażenia
Przepis
W dużym garnku podgrzewamy jeden litr mleka, następnie dodajemy makaron i gotujemy przez kilka minut, aż makaron będzie miękki i wchłonie mleko.
![]()
![]()
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie dodajemy kolejno ser cheddar, serek philadelphia, pokrojoną paprykę jalapenos, drobno pokrojony bekon, parmezan oraz masło.
![]()
![]()
Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą (sery powinny się całkowicie roztopić, jeśli jest to konieczne to podgrzewamy ponownie makaron).
![]()
Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy solą i pieprzem a następnie wykładamy do prostokątnego naczynia (najlepiej wyłożyć go wcześniej folią spożywczą) i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Po godzinie wyciągamy nasz makaron z lodówki i kroimy na małe kwadraciki.
![]()
![]()
![]()
![]()
Każdy z serowych kwadracików kolejno obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej.
![]()
![]()
![]()
W garnku rozgrzewamy olej a następnie ostrożnie wrzucamy do niego nasze kuleczki serowe i smażymy, aż się zarumienią.
![]()
![]()
![]()
![]()
I gotowe.
Życzymy smacznego!
![]()
![]()