Wdawałoby się, że bycie ‘fit’ jest ostatnio w modzie i Polacy coraz więcej o siebie dbają. Czy na pewno zwracamy tak dużą uwagę na to, co jemy? Analitycy banku Śląskiego doszli do niepokojących wniosków.
![]()
Analitycy ING Banku Śląskiego opublikowali raport, według którego 15 lat temu jedliśmy o jedną trzecią więcej warzyw i owoców niż teraz. Spożycie mięsa i cukru również wzrosło z czasem. Co może być tego przyczyną?
W 2018 r. średnie miesięczne spożycie mięsa to 6,38 kg na jednego Polaka, w 2003 r. ten wynik był o 6% niższy.
Okazuje się, że trendy żywieniowe idą w złą stronę, mimo tak dużego promowania zdrowej żywności. Obecnie nawet na pułkach sklepów można spotkać produkty oznaczone słowem ‘fit’, kiedyś tego nie było.
Czy 76,5 kg mięsa rocznie to dużo?
W Europie jesteśmy jednym z Państw o najniższym średnim spożyciu mięsa. Z danymi krajów spoza Europy nie ma co się nawet porównywać. W Stanach Zjednoczonych ludzie średnio zjadają po 100 -120 kg mięsa rocznie.
Czy powinniśmy podwyższyć spożycie mięsa?
Niedawno Instytut Żywności i Żywienia opublikował nowe zalecenie dotyczące zdrowego odżywiania wraz z piramidą żywieniową. Możemy w nich wyczytać, że zaleca się ograniczenia spożywania mięsa. Naukowcy twierdzą, że człowiekowi wystarczy pół kilograma mięsa tygodniowo – co dawałoby 25 kg rocznie.
Cukier
Poza mięsem wzrosło również spożycie cukru. Odnotowuje się wzrost 23% spożycie w porównaniu z poprzednimi latami. W 2018 r. przeciętny Polak zjadał 3,88 kg cukru w miesiącu, co daje 46,5 kg rocznie.
Wzrost spożycia cukru można wyjaśnić faktem, że Polacy używają coraz więcej produktów przetworzonych, w których jest dużo cukru. Nawet gdy gotujemy w domu, bardzo często posiłkujemy się gotowymi półproduktami, sosami z torebek czy słoików.
Owoce i warzywa
Spożycie owoców w porównania roku 2003 do 2018 spadło o 6% i kształtuje się na poziomie 3,75 kg. Jeśli chodzi o warzywa, odnotowano spadek o 37%, co daje 7,92 kg na osobę.
Produkty mleczne
Spożycie mleka i jaj spadło o 30%.
Co może być powodem tak zatrważających danych? Być może powinniśmy bardziej zwracać uwagę na skład produktów, które wybieramy do gotowania. Pamiętajmy o zbilansowanej diecie i efektach zdrowego odżywiania.