Każdy z nas nie raz korzysta z folii aluminiowej. Służy nam ona do zabezpieczania żywności, zatrzymywania świeżości potrawy, zatrzymywania ciepła potrawy, czy pieczenia. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że folia aluminiowa ma dwie strony, z których każda z nich służy do czegoś zupełnie innego.
![]()
Korzystając z folii aluminiowej zazwyczaj nie zwracamy uwagi na to, którą stroną owijamy pożywienie. Jest to duży błąd, ponieważ każda z dwóch stron ma zupełnie inne zastosowanie. Kiedy przyjrzymy się folii aluminiowej dokładniej zauważymy, że jedna strona folii jest matowa, a druga błyszcząca. Jak je stosować?
Błyszcząca strona folii aluminiowej
Błyszcząca strona folii powinna być w wykorzystywana w celu zatrzymania ciepła. Wtedy sprawdza się najlepiej. Błyszcząca tekstura zapewnia wyższą temperaturę. Co więcej, w ten właśnie sposób powinniśmy owijać potrawy do pieczenia - temperatura w środku będzie wyższa, potrawa upiecze się szybciej, nie spali się i nie będzie surowa w środku.
![]()
Matowa strona folii aluminiowej
Matową stroną folii aluminiowej powinniśmy natomiast owijać potrawy, których świeżość chcemy zachować na dłużej. Dzięki temu danie zachowa smak, aromat i nie wyschnie. Wszystko dzięki temu, że folia użyta w ten sposób nie przepuszcza światła, powietrza, a potrawa nie oddaje wilgoci.
![]()
Jakie inne zastosowania może mieć folia aluminiowa?
Szybsze prasowanie
Wystarczy, że pod nakładkę na deskę do prasowania wyłożysz folię aluminiową. Dzięki temu, podczas prasowania folia będzie odbijać ciepło żelazka i prasować ubranie od spodu.
Ogrzewanie mieszkania
Folia aluminiowa doskonale sprawdzi się też jako wspomaganie Twojego kaloryfera. Umieść duży kawałek folii pomiędzy kaloryferem a ścianą, błyszczącą stroną folii. Będzie ona odbijać ciepło kaloryfera wprost na nasz pokój.
Dokładnie zabezpieczanie żywności
Wystarczy kawałek folii aluminiowej i żelazko, aby dokładnie zabezpieczyć żywność. Owiń jedzenie folią, a jej brzegi przeprasuj żelazkiem. W ten sposób zachowa ona świeżość na dłużej.