Jeśli dbasz o sylwetkę, na pewno wiesz, że oprócz aktywności fizycznej i regularnych ćwiczeń, powinnaś odżywiać się zdrowo, jeść dużo warzyw i owoców. Jednak czy zdajesz sobie sprawę z tego, że niektóre owoce są bardzo kaloryczne i powinnaś unikać ich na diecie?
![]()
Czy owoce tuczą?
Choć najsmaczniejsze są najsłodsze owoce, to one właśnie one są najbardziej kaloryczne! Ich spożywanie powoduje gwałtowne wahania poziomu cukru i pobudza apetyt. Znajdująca się w owocach fruktoza, przetwarzana jest w organizmie w kwasy tłuszczowe, które następnie gromadzą się w postaci tkanki tłuszczowej.
Najbardziej tuczące są owoce suszone (rodzynki 290 kcal/100g, żurawina 300 kcal/100g, śliwki 300 kcal/100g, banany 380 kcal/100g), kandyzowane, a także bardzo dojrzałe. Unikajmy spożywania owoców przetworzonych, o dużej zawartości syropu glukozowo- fruktozowego i sacharozy, a także owoców o wysokim i średnim indeksie glikemicznym, jak awokado (160 kcal/100g), banany (90kcal/100g), czy winogrona (70 kcal/100g).
![]()
Jakie owoce jeść na diecie?
Jedz nie więcej niż 200- 300 gram owoców dziennie. Wybieraj te, które nie tuczą, o niskim indeksie glikemicznym, poniżej 65 kcal na 100 gram, jak np.: maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, truskawki, jagody, cytrusy, grejpfruty, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, czy jabłka.
Niektóre z owoców mają właściwości wspomagające odchudzanie, usprawniają procesy trawienne, przyspieszają spalanie i wstrzymują wchłanianie się tłuszczów. Należą do nich grejpfruty, ananasy i papaje. Spożywaj nieprzetworzone, surowe owoce, nie dosładzaj ich, jedz je bez dodatków (jak bita śmietana, lody).
![]()
Warto jeść owoce!
Jednak nie wykluczaj całkowicie owoców ze swojej codziennej diety. Choć zawierają cukry proste, są bogatym źródłem błonnika, ważnych witamin i minerałów. Chronią przed chorobami serca, cukrzycą i nowotworami, mają działanie antyoksydacyjne.
![]()