Ciasto kruche

Anna
Ciasta
31.03.2020 17:14
Ciasto kruche

Liczba porcji: foremka 20/30 cm Kaloryczność kcal: 470 w 100 g ciasta kruchego Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej - 320 g (1 szklanka zwykłej + 1 szklanka krupczatki) 1 kostka masła - 200 g około 3/4 szklanki cukru pudru - 100 g 2 żółtka średnich jajek Pozostałe składniki 3 saszetki budyniu waniliowego bez cukru - 3 x 35 g 3,5 szklanki mleka - 875 ml 4 łyżki cukru 500-700 g owoców - wiśnie, maliny, jabłka, truskawki, śliwki.. Kruche ciasto Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Możesz też wykorzystać dwa białka, które zostały po składnikach na kruche ciasto i ubić je na sztywno z czterema czubatymi łyżkami drobnego cukru. Forma do pieczenia do podanej ilości ciasta: blaszka o wymiarach 20/30 cm, blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24-26 cm. Wybieraj foremki o wymiarach: blaszka o wymiarach 20/30 cm, blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24-26 cm. Porada: W tym momencie możesz też dodać: łyżkę kakao, czy otrzymać ciasto kruche czekoladowe lub płaską łyżeczkę cynamonu, by upiec kruche ciasto cynamonowe. Czas pieczenia całego ciasta: do 50 minut i 180 stopni Z podanej ilości składników otrzymasz ciasto surowe o wadze około 660 gramów. Możesz z niego skorzystać lub też upiec ciasto kruche z budyniem i innymi owocami. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt lepkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Poniżej podam przepis podstawowy na ciasto kruche, na bazie którego upieczesz dowolny słodki wypiek używając foremek w rozmiarach zbliżonych do tych, które wymieniłam wyżej. Możesz też całkowicie pominąć masę budyniową i upiec wyłącznie ciasto z kruche z wybranymi owocami :) Z zamrażarki wyjmij mniejszy kawałek ciasta kruchego i zetrzyj go na tarce, na grubych oczkach. Poniżej podaję też przykładowy przepis na ciasto kruche z budyniem i wiśniami. Taką surową bezę wykładasz na owoce a dopiero na nią ścierasz mniejszy kawałek ciasta i formę umieszczasz w piekarniku. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska, a nawet mąka tortowa) z mąką krupczatką, w proporcji pół na pół. Możesz też pominąć budyń w składnikach i użyć wyłącznie owoców lub nawet bardzo gęstego dżemu lub powideł. Wybierz środkową półkę i piecz kruche ciasto z budyniem i owocami przez około 50 minut. Takie ciasto będzie się zapewne piekło trochę krócej, niż kruche z dodatkiem budyniu. Czas przygotowania: 1 godzina Czas chłodzenia ciasta kruchego: 1 godzina Czas pieczenia całego ciasta: 50 minut Po godzinie chłodzenia możesz już podzielić ciasto na dwa kawałki w proporcji 1/3 i 2/3. Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub wyrobić ciasto ręcznie. Większy kawałek ciasta polecam pokroić nożem na plastry nie grubsze niż 1 cm. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, by się schłodziło. Resztkami ciasta wypełnij wolne miejsca a na koniec połącz ciasto i wyrównaj powierzchnię. Ciasto z taką ilością cukru nie jest bardzo słodkie. Mają to być trzy budynie bez cukru o wadze 35 gramów na jedną saszetkę. Zamiast wiśni możesz też użyć: maliny, jagody, plasterki jabłek, truskawki, połówki śliwek, czereśnie.. o łącznej wadze nie przekraczającej 700 gramów. Smalec stosuję czasem, gdy szykuję ciasto kruche na słono. Kroję je na mniejsze kawałki, by było mi łatwiej rozetrzeć masło z mąką. Na podpieczony spód wyłóż cały budyń (zarówno budyń, jak i spód mogą być jeszcze gorące). Formę z gotowym do pieczenia ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powyżej podałam przykładowy przepis na wykorzystanie ciasta kruchego do zrobienia słodkiego wypieku. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp cztery łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki). Do tego wypieku nie używam papieru do pieczenia na bokach formy. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka lub rodzaj użytego tłuszczu mogą mieć inną ilość kalorii, niż te składniki, których użyłam ja. Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika. Nie polecam go jednak wyjmować z formy i kroić, zanim całkiem nie ostygnie. W trakcie chłodzenia się ciasta ugotuj budyń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-kruche
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Najbardziej Maślane Ciasto Kruche, które Zawsze Wychodzi!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ok. 310 kcal na 1 porcję (1/12 ciasta)
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g
  • Sód: 40 mg

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 200 g bardzo zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar L, prosto z lodówki)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka lodowatej wody

Przepis

Ciasto kruche to absolutna klasyka, a jednocześnie kulinarny kameleon, który potrafi zamienić się w dziesiątki rozmaitych deserów: od eleganckich tart ze świeżymi owocami, przez aromatyczne mazurki, aż po najprostsze maślane ciasteczka, które chrupią przy każdym kęsie. Choć lista składników wygląda niepozornie, sekret tkwi w detalach: lodowate masło, szybkie wyrabianie i obowiązkowe chłodzenie sprawiają, że po upieczeniu ciasto dosłownie rozpada się na języku. Nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanej wiedzy cukiernika – wystarczy kilka minut cierpliwości i przestrzeganie kluczowych zasad, by osiągnąć efekt jak z najlepszej cukierni. To, co wyróżnia ten przepis, to wyjątkowo wysoka zawartość masła – aż 200 gramów na 300 gramów mąki. Dzięki temu kruche nabiera głębokiego, maślanego aromatu, a struktura pozostaje idealnie krucha, lecz nie sucha. Przy pierwszym ugryzieniu usłyszysz charakterystyczne, delikatne „chrup”, po którym na podniebieniu rozlewa się subtelna słodycz dopełniona nutą wanilii. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że możesz je upiec na ślepo i napełnić waniliowym kremem pâtissière, posmarować domowym lemon curd lub po prostu oprószyć pudrem i schrupać w formie gładkich ciastek. Jeżeli do tej pory obawiałaś się pieczenia ciasta kruchego, potraktuj ten przepis jak drogowskaz. Zastosowanie papieru do pieczenia podczas wałkowania eliminuje problem przywierania i konieczność podsypywania mąką. Szybkie zagniecenie gwarantuje, że gluten nie zdąży się rozwinąć, dzięki czemu ciasto nie będzie ciągnące jak guma. Chłodzenie natomiast sprawia, że podczas pieczenia masło nie wypływa, lecz tworzy setki mikroskopijnych „kieszonek” powietrza, odpowiedzialnych za lekkość i kruchość struktury. Wypróbuj raz, a przekonasz się, że to receptura, do której będziesz wracać przy każdym sezonie owocowym i każdej chęci na domowe słodkości – prostsza niż myślisz, a rezultaty imponująco pyszne!

  • 1. Przygotowanie składników: Zanim zaczniesz, odważ dokładnie wszystkie składniki. Masło pokrój w drobną kostkę i w razie potrzeby włóż jeszcze na kilka minut do zamrażalnika – im zimniejsze, tym lepiej. Mąkę przesiej wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą, aby napowietrzyć suche składniki i uniknąć grudek.
  • 2. Łączenie suchych składników z masłem: Do miski z mąką wrzuć kosteczki masła. Opuszki palców lub końcówka hakowa robota kuchennego pomogą szybko rozetrzeć masło z suchymi składnikami. Rozcieraj tylko do momentu, gdy powstaną drobne okruszki przypominające kruszonkę; zbyt długie wyrabianie ogrzeje tłuszcz i ciasto straci kruchość.
  • 3. Dodawanie jajka i formowanie kuli: Wbij jajko i zagnieć je z okruszkami. Rób to szybko, energicznie dociskając masę, a nie miętosząc jej jak ciasta drożdżowego. W razie potrzeby skrop całość łyżką lodowatej wody – ciasto powinno dać się zlepić w zwartą kulę bez nadmiernego wyrabiania.
  • 4. Chłodzenie ciasta: Uformowaną kulę spłaszcz na dysk o grubości około 3 cm, owiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Ten etap pozwala maśle stwardnieć, glutenowi odpocząć, a aromatom równomiernie się rozprowadzić, co gwarantuje perfekcyjną kruchość.
  • 5. Wałkowanie i przygotowanie do pieczenia: Schłodzone ciasto połóż między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na placek grubości około 4–5 mm. Dzięki papierowi nie musisz dosypywać mąki, co zapobiega twardnieniu gotowego wypieku. Przenieś ciasto do formy lub wytnij ciasteczka, zależnie od przeznaczenia.
  • 6. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra–dół, bez termoobiegu). Spód tarty nakłuj widelcem, a jeśli wypiekasz sam spód – obciąż papierem i suchą fasolą. Piecz przez 18–22 minuty do złocistego koloru. Po upieczeniu studź na kratce, aby para mogła swobodnie uchodzić i zachować idealną kruchość.