Składniki
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki tortowej
4 jajka
180 ml oleju (niepełna szklanka)
180 g cukru (niepełna szklanka)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenie
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Przepis
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka, cukier i odrobinę soli ucierać za pomocą miksera. Dodać mąkę, olej, cynamon i proszek do pieczenia . Wyrobić na jednolitą masę. Na końcu dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny. Wymieszać. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą (mamy pewność, że cisto nie przyklei się do tortownicy). Ciasto przelać do tortownicy i włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 50 minut.