Burek z serem

Karolina
Przekąski
07.05.2025 10:53
Burek z serem

Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto filo w połączeniu z serami i kwaśną śmietaną lub jogurtem sprawia, że trudno się oprzeć, naprawdę – zwłaszcza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Burek z serem to proste danie, nie wymagające dużo pracy, a jak wiecie, urok i smak tkwi w prostocie. Zatem do dzieła 🙂 Uwaga: tortownica: 24 cm średnicy Składniki: 400 g ciasta filo (10 blatów) 300 g twarogu 250 g sera feta 180 g kwaśnej śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka ¼ łyżeczki soli 100 ml śmietanki słodkiej 30% Przygotowanie: Twaróg, ser feta, kwaśną …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/burek-z-serem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Burek z serowym nadzieniem, który podbije Twoje kubki smakowe

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 500 g ciasta filo
  • 250 g sera białego (np. feta)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia lub pieczenia

Przepis

Burek z serem to jedno z najbardziej ikonicznych dań kuchni bałkańskiej, które cieszy się popularnością również w innych częściach świata. Ten tradycyjny przysmak składa się z cienkich, delikatnych warstw ciasta filo, które kryją w swoim wnętrzu przepyszne, kremowe nadzienie serowe. Jego chrupiąca tekstura z zewnątrz idealnie kontrastuje z miękkością i wilgotnością nadzienia wewnątrz. Proces przygotowywania burka może wydawać się nieco skomplikowany dla początkujących kucharzy, ale z naszym dokładnym przepisem, każdy krok stanie się banalnie prosty. Delikatne ciasto filo przeplatające się z dojrzałym, słonawym serem fety sprawi, że zakochasz się w tym daniu od pierwszego kęsa. To idealna propozycja na lunch, piknik czy po prostu na chwilę przyjemności z kubkiem ulubionego napoju. Bez względu na okazję, burek z serem z pewnością zachwyci Twoich gości i rodzinę. Przygotuj się na kulinarną podróż do Bałkanów, którą możesz rozpocząć w zaciszu swojej kuchni, czerpiąc przyjemność z gotowania oraz delektowania się tym prostym, ale jakże satysfakcjonującym daniem.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Ser zgnieć widelcem i wymieszaj z roztrzepanym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przygotowane kawałki ciasta filo smaruj roztopionym masłem, następnie nałóż łyżkę masy serowej na brzeg każdego płata i zawiń jak naleśnik.
  • Umieść każdy zwinięty kawałek na blaszce do pieczenia. Każdy burek delikatnie posmaruj olejem.
  • Piecz burki przez około 25-30 minut do momentu, aż będą złociste i chrupiące.