Krewetki i pistacje w szpitalach? To nie żart - Ministerstwo Zdrowia zapowiada rewolucje w szpitalnym jadłospisie

Martyna P.
Newsy
26.06.2025 9:32
Krewetki i pistacje w szpitalach? To nie żart - Ministerstwo Zdrowia zapowiada rewolucje w szpitalnym jadłospisie

Już niedługo wszystkie szpitale w Polsce będą musiały dostosować sposób żywienia pacjentów do jednolitych i bardziej rygorystycznych standardów. Ministerstwo Zdrowia kończy pilotaż programu "Dobry Posiłek" i planuje wprowadzenie ogólnopolskich zasad, które mają poprawić nie tylko smak, ale przede wszystkim jakość i wartość odżywczą posiłków serwowanych w placówkach medycznych.

Koniec pilotażu. Teraz nowe zasady dla każdego szpitala

Program "Dobry Posiłek", wprowadzony w 2023 roku jako testowy projekt w blisko 600 placówkach medycznych, spełnił swoje zadanie – posiłki w szpitalach stały się bardziej estetyczne, smaczniejsze i lepiej zbilansowane. Co więcej, szpitale objęte programem miały obowiązek publikowania jadłospisów na swoich stronach internetowych.

Jednak do 30 września 2025 roku pilotaż zostanie zakończony, a od 1 października nowe zasady mają obowiązywać wszystkie szpitale w Polsce. Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że wprowadzi jednolite normy żywienia w oparciu o szczegółowe zalecenia żywieniowe i aktualne rekomendacje dietetyczne.

Tyle kalorii na dobę dla pacjentów 

W ramach nowego systemu szpitale muszą zapewnić posiłki przygotowywane według jadłospisów układanych przez dyplomowanych dietetyków. Nowe wytyczne zawierają m.in.:

  • dla dorosłych pacjentów – dzienne zapotrzebowanie energetyczne od 1800 do 2400 kcal,

  • dieta redukcyjna – od 1500 do 1800 kcal na dobę,

  • tłuszcze – 20–30% całkowitej energii, z ograniczeniem tłuszczów nasyconych do max. 10%,

  • węglowodany – powinny pokrywać 45–65% energii, z czego tylko do 10% mogą stanowić cukry proste.

13 godzin bez posiłku 

Dodatkowo, przerwa nocna między ostatnim a pierwszym posiłkiem nie może przekraczać 13 godzin, co ma zapobiegać zbyt długim okresom bez jedzenia – dotychczas często wynoszącym nawet 14–15 godzin.

Masło orzechowe, pistacje i krewetki 

Nowe przepisy szczegółowo określają, jakie produkty mają być podstawą zdrowego menu w szpitalach. W diecie podstawowej, przewidzianej dla większości pacjentów, znajdą się:

  • warzywa korzeniowe i liściaste, ziemniaki oraz bataty,

  • nasiona, pestki i orzechy niesolone, w tym pistacje, orzechy włoskie i laskowe,

  • masło orzechowe bez dodatku cukru i soli (w umiarkowanej ilości),

  • chude mięsa – drób bez skóry, cielęcina, królik, chuda wieprzowina (np. schab),

  • ryby morskie i słodkowodne – od łososia po mintaja i karpia,

  • w diecie dla kobiet w ciąży mogą pojawić się także owoce morza, takie jak krewetki.

Wszystkie te produkty mają być wysokiej jakości, świeże i zgodne z normami dietetycznymi.

Będzie wgląd do tabel z wartościami odżywczymi 

Każdy szpital zobowiązany będzie do utworzenia na swojej stronie internetowej specjalnej sekcji "Żywienie dla zdrowia", w której publikowane będą:

  • aktualne jadłospisy,

  • informacje o wartościach odżywczych,

  • wyniki badań laboratoryjnych próbek żywności.

To rozwiązanie ma nie tylko zwiększyć przejrzystość systemu, ale też umożliwić pacjentom i ich rodzinom monitorowanie jakości żywienia w placówce.

Kiedy wejdą w życie nowe przepisy?

Choć rozporządzenie ma obowiązywać od 1 października 2025 roku, Ministerstwo Zdrowia przewidziało dla szpitali okres przejściowy trwający 6 miesięcy. W tym czasie placówki będą mogły dostosować infrastrukturę i procedury, by spełniać nowe wymogi.

W wielu szpitalach wykazano nieprawidłowości 

Według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, obecnie funkcjonuje w Polsce ponad 1000 szpitalnych bloków żywieniowych, z czego prawie 700 korzysta z usług cateringowych. W licznych przypadkach wykazano:

  • niską kaloryczność posiłków,

  • niedobory warzyw i owoców,

  • małą różnorodność dań,

  • zbyt długie przerwy między posiłkami.

To właśnie te zaniedbania były impulsem do opracowania nowych wytycznych, które mają poprawić jakość i efektywność leczenia.

Posiłek w szpitalu jest kluczowym elementem 

W uzasadnieniu do rozporządzenia resort zdrowia wskazuje, że prawidłowe odżywianie odgrywa kluczową rolę w procesie leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, ma mniejsze ryzyko powikłań, a czas jego hospitalizacji często się skraca. Oznacza to także niższe koszty leczenia i lepsze samopoczucie fizyczne i psychiczne chorego.

Eksperci z ministerstwa podkreślają, że dieta powinna być dostosowana do stanu zdrowia i potrzeb pacjenta, dlatego wprowadzono konkretne wartości kaloryczne i proporcje makroskładników, które muszą być przestrzegane w szpitalnych kuchniach.

źródło: gov.plPaństwowy Instytut Medyczny MSWiA

Kluczowe Punkty
  • Ministerstwo Zdrowia wprowadza od 1 października 2025 r. jednolite standardy żywienia dla wszystkich szpitali.
  • Nowe normy ustalają kaloryczność 1800–2400 kcal dla dorosłych i 1500–1800 kcal w diecie redukcyjnej.
  • Przerwa nocna między posiłkami nie może przekroczyć 13 godzin.
  • Menu mają układać dyplomowani dietetycy, a jadłospisy wraz z wartościami odżywczymi będą publikowane online.
  • W diecie podstawowej pojawią się warzywa, orzechy, chude mięsa i ryby; dla ciężarnych dopuszcza się owoce morza.
  • Szpitale otrzymają 6-miesięczny okres przejściowy na dostosowanie infrastruktury.
  • Nowe przepisy mają zapobiec dotychczasowym niedoborom kalorycznym i monotonnym posiłkom.
  • Lepsze żywienie ma skrócić czas hospitalizacji i obniżyć koszty leczenia.
Zostań z nami