Szaszłyki z tortilli i mięsa mielonego – HIT na grilla i domówkę!

Ewelina
Obiad
14.07.2025 10:34
Szaszłyki z tortilli i mięsa mielonego – HIT na grilla i domówkę!

Szukasz pomysłu na coś nowego, efektownego i przepysznego na grilla albo domową imprezę? Te szaszłyki z tortilli i mięsa mielonego robią prawdziwą furorę! Są chrupiące z wierzchu, soczyste w środku i znikają z talerzy w ekspresowym tempie. A najlepsze? Robi się je naprawdę prosto!


🛒 Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, drobiowe lub mieszane)

  • 1 czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę)

  • 1 duża czerwona cebula (pokrojona w kostkę)

  • garść świeżej natki pietruszki

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona – do smaku

  • 5 placków tortilli (lub jeszcze lepiej – lawasz)


👩‍🍳 Sposób przygotowania:

1. Przygotuj farsz: W dużej misce dokładnie wymieszaj mięso mielone z pokrojoną papryką, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Masę podziel na 4 równe części.

2. Tworzenie warstw: Każdą porcję farszu rozsmaruj równomiernie na placku tortilli. Przykryj drugim plackiem i lekko dociśnij.

3. Krojenie: Tak przygotowany "placek" pokrój najpierw w paski, a następnie w kwadraty. Odcięte brzegi tortilli możesz również wykorzystać – nic się nie zmarnuje!

4. Nabijanie na patyczki: Kawałki nabij na drewniane patyczki do szaszłyków.

5. Pieczenie: Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Ja skorzystałam z funkcji airfryera w swoim grillu – i sprawdziło się idealnie!

6. Serwowanie: Podawaj gorące z ulubionym sosem – czosnkowym, tzatziki lub jogurtowo-ziołowym. Pasuje praktycznie wszystko!


💡 Tip od Nas:

Jeśli masz dostęp do lawasza – koniecznie go wypróbuj! Nie trzeba go przycinać, dzięki czemu nie zostają skrawki. A jeśli używasz tortilli – z resztek też można zrobić szaszłyka (trochę krzywy, ale równie pyszny

Kluczowe Punkty
  • Szaszłyki z tortilli i mięsa mielonego to hit letnich grillów i domowych imprez.
  • chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, znikają błyskawicznie z talerzy.
  • Przepis wymaga jedynie 600 g mięsa mielonego, warzyw, przypraw i 5 placków tortilli lub lawasza.
  • Farsz powstaje z mięsa, papryki, czerwonej cebuli i natki pietruszki, doprawiony solą, pieprzem oraz papryką słodką i wędzoną.
  • Gotowy farsz rozsmarowuje się pomiędzy dwoma plackami, kroi w kwadraty i nabija na patyczki.
  • Szaszłyki piecze się ok. 20 min w 180°C (lub w airfryerze/grillu).
  • Podawać najlepiej z sosem czosnkowym, tzatziki lub jogurtowo-ziołowym.
  • Tip: użycie lawasza eliminuje odpady, a z resztek tortilli także da się zrobić mini-szaszłyki.
Zostań z nami