Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Agnieszka
Ciasta
22.08.2025 8:56
Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że zechcecie skorzystać z przepisu raz że jest bardzo prosty w wykonaniu a dwa jest tak smaczny aż rozpływa się w ustach no jest o wiele smaczniejszy niż kupne nie wiem czy to zasługa tego iż człowiek zrobi go samodzielnie

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2025/08/sernik-z-twarogu-z-wiaderka-z.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Królowski Sernik z Wiaderka z Rodzynkami i Mlekiem w Proszku na Chrupiącym Cieście Sypanym Makowym – deser, który znika w mgnieniu oka!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 28 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ok. 340 kcal na porcję (1/12 blachy)
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 2 g
  • Sól: 0,22 g

Składniki

  • Ciasto sypane makowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 450–500)
  • 1 szklanka maku suchego (niebieskiego)
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • Szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka, min. 18 % tł.
  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (16 g)
  • 80 g pełnego mleka w proszku
  • 80 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek typu sułtańskiego
  • 50 ml ciemnego rumu lub soku pomarańczowego do namoczenia rodzynek
  • Dodatkowo:
  • Masło i papier do wyłożenia formy (25 × 35 cm)
  • Cukier puder do oprószenia

Przepis

Jeśli marzy Ci się deser, który łączy w sobie tradycyjne smaki dzieciństwa z nutą nowoczesnego twistu, ten sernik jest strzałem w dziesiątkę. Puszysta, aksamitna masa z twarogu z wiaderka, wzbogacona mlekiem w proszku, sprawia wrażenie lekkości i delikatności, jakiej nie osiągniesz przy klasycznym serniku. Dzięki dodatkowi mleka w proszku konsystencja jest bardziej kremowa, a smak zyskuje subtelną, mleczną głębię, przywodzącą na myśl najlepsze śmietankowe lody. Nie zapomnieliśmy też o rodzynkach – wcześniej namoczonych w aromatycznym rumie lub cytrusowym soku, by tętniły soczystością w każdym kęsie. Jednak prawdziwym bohaterem drugiego planu jest tu chrupiące ciasto sypane makowe. Zamiast zwykłej, pszennej kruszonki, do mąki dodajemy sporą porcję maku. Dzięki temu spód i wierzch sernika są intensywnie orzechowe, przyjemnie trzeszczą pod zębami i doskonale kontrastują z jedwabistą masą serową. Ten nieoczywisty dodatek maku sprawia, że ciasto prezentuje się szlachetnie i nabiera świątecznego charakteru – idealnego zarówno na bożonarodzeniowy stół, jak i na wielkanocne śniadanie. Przepis jest banalnie prosty: nie wymaga mielenia sera ani skomplikowanych technik pieczenia w kąpieli wodnej. Wystarczy wymieszać składniki, wysypać warstwę kruszonki, wylać masę serową i posypać resztą ciasta. Całość ląduje w piekarniku i po godzinie mamy imponujący, wysoki sernik, który pięknie pachnie wanilią, masłem i makiem. Zaserwuj go z filiżanką gorącej kawy lub aromatycznej herbaty, a goście nie będą mogli powstrzymać się od dokładki. Kiedy odkroisz pierwszy kawałek, zobaczysz kontrastową mozaikę: złocistą warstwę sera, migoczące w jego wnętrzu rodzynek kulki i ciemnawią kruszonkę makową. To wizualna obietnica tego, co czeka pod kubkami smakowymi – bogactwo faktur i aromatów. Spróbuj już dziś i przekonaj się, jak niewiele wysiłku potrzeba, by stworzyć deser, który zyska miano domowego hitu numer jeden. Ten sernik nie tylko zaspokoi apetyt na słodkie, lecz także rozgrzeje serca domowników wspólnym zapachem pieczenia i rodzinną, słodką atmosferą.

  • 1. Przygotuj rodzynki. W małej miseczce zalej je rumem lub sokiem, przykryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej 15 minut, by napęczniały i nabrały aromatu. Dzięki temu w cieście będą soczyste, a ich smak przyjemnie podkreśli waniliową masę serową.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C z funkcją góra–dół. Formę 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść masłem. To zapobiegnie przywieraniu i pozwoli na łatwe wyjęcie sernika po ostudzeniu.
  • 3. Zrób ciasto sypane makowe. W dużej misce połącz mąkę, mak, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj kostki zimnego masła i rozcieraj palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka; pojedyncze grudki masła są mile widziane, bo zapewnią kruchość wypieku.
  • 4. Odmierz 3 / 4 przygotowanej kruszonki i wysyp równą warstwą na dno formy, lekko dociskając dłonią, aby stworzyć stabilny spód. Pozostałą część ciasta sypanego odstaw do lodówki; posłuży później jako chrupiąca posypka.
  • 5. Czas na masę serową. W misie miksera utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie stopniowo dodawaj twaróg z wiaderka, nie przerywając miksowania na średnich obrotach, by masa nabrała lekkości.
  • 6. Wsyp mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną, wlej olej i całość dokładnie połącz, aż nie będzie grudek. Na koniec odsącz rodzynki (płyn zachowaj do nasączenia biszkoptów przy innym wypieku) i delikatnie wmieszaj je szpatułką w masę serową, by równomiernie się rozłożyły.
  • 7. Wylej masę serową na przygotowany spód i wyrównaj powierzchnię łopatką. Posyp wierzch odłożoną, schłodzoną kruszonką makową, starając się przykryć masę równomiernie, aby każdy kęs miał chrupiący akcent.
  • 8. Wstaw sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz 20 minut w 180 °C, następnie zmniejsz temperaturę do 160 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze około 40 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje, a środek przy delikatnym potrząsaniu będzie sprężysty.
  • 9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 15 minut, aby nie opadł gwałtownie. Następnie wyjmij z piekarnika i całkowicie wystudź na kratce, co pozwoli na idealne związanie masy.
  • 10. Przed podaniem oprósz wierzch delikatnie cukrem pudrem. Krojąc, zanurzaj nóż w gorącej wodzie i wycieraj, aby uzyskać równe porcje. Sernik przechowuj w lodówce do 4 dni – smaki przegryzają się i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy!