Ciasto Wiśniowa Dama to eleganckie, warstwowe ciasto, które zachwyca połączeniem delikatnego biszkoptu, kremowej masy czekoladowej i intensywnego, lekko kwaskowego smaku wiśni w galaretce.
🍴 Ciasto „Wiśniowa Dama” – aksamitne ciasto z kremem waniliowym i wiśniami
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 40 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: ok. 360 kcal / porcja (1 z 12)
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik: 2 g
Składniki
- BISZKOPT:
- 5 jajek (rozmiar L)
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- WARSTWA WIŚNIOWA:
- 500 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 40 ml likieru wiśniowego (opcjonalnie)
- 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- KREM WANILIOWY:
- 500 ml mleka 3,2 %
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- DODATKOWO:
- 70 g gorzkiej czekolady do starcia
- cukier puder do oprószenia
Przepis
Ciasto „Wiśniowa Dama” to deser, który czaruje już samą nazwą, a po spróbowaniu pozostawia niezapomniane wrażenie subtelnej elegancji i owocowej świeżości. Złocisty, lekko kakaowy biszkopt stanowi tu doskonałą bazę – jest puszysty jak chmurka, lecz jednocześnie na tyle stabilny, by unieść hojne warstwy kremu i owoców. Soczyste wiśnie, lekko kwaskowe i lekko słodkie, zamknięte w delikatnym, budyniowym kisielu, wnoszą orzeźwienie i piękny malinowo-rubinowy kolor, który po przekrojeniu zachwyci każdego biesiadnika. Całość wieńczy krem waniliowy o jedwabistej, lekko maślanej strukturze, z autentyczną waniliową nutą, która otula podniebienie i harmonizuje z owocowym akcentem. Gorzka czekolada starcie na wierzchu wnosi szlachetną nutę kakao, kontrastując z waniliową słodyczą i podbijając aromat ciasta. „Wiśniowa Dama” to idealny wybór na rodzinne święta, eleganckie przyjęcia czy romantyczne popołudnie przy filiżance kawy – wygląda wykwintnie, ale przepis jest na tyle przejrzysty, że nawet średnio doświadczony domowy cukiernik poradzi sobie z jego wykonaniem. Warto poświęcić chwilę na staranne złożenie tortu oraz kilkugodzinne chłodzenie, bo dzięki temu biszkopt nasiąknie sokiem z wiśni, a krem nabierze perfekcyjnej konsystencji. Ten deser to dowód, że z prostych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego: harmonijną kompozycję słodyczy, kwasku i aromatów, która sprawia, że każdy kęs jest małą celebracją. Spróbuj, a przekonasz się, że „Wiśniowa Dama” ma szansę stać się niekwestionowaną królową Twojego domowego repertuaru wypieków i ulubieńcem gości, o którego będą prosić przy każdej kolejnej okazji.
- Przygotuj biszkopt: Oddziel żółtka od białek i ubij białka ze szczyptą soli, aż utworzą sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, wsyp cukier w trzech partiach, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Wmieszaj delikatnie żółtka, a na końcu przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i połącz całość szpatułką ruchami od dołu do góry, aby nie zburzyć puszystości.
- Piecz biszkopt: Przelej masę do formy 24 × 24 cm wyłożonej papierem tylko na dnie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu upuść formę z wysokości 20 cm na blat, aby ograniczyć ryzyko opadnięcia, ostudź, a następnie przekrój biszkopt na dwa równe blaty.
- Gotuj warstwę wiśniową: Wiśnie umieść w rondlu z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewaj aż puszczą sok i się zagotują. W 100 ml zimnej wody rozprowadź proszek budyniowy, wlej do gotujących się owoców i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Na końcu wlej likier wiśniowy, jeśli używasz, przemieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia, by była ciepła, ale nie gorąca.
- Ugotuj budyń do kremu: W 400 ml mleka zagotuj ziarenka wanilii razem z laską, a pozostałe 100 ml wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Wlej mieszankę na wrzące mleko, energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia i zdejmij z ognia. Usuń laskę wanilii i przykryj folią spożywczą dotykającą powierzchni, aby nie utworzył się kożuch. Ostudź do temperatury pokojowej.
- Ubij krem maślany: Miękkie masło zmiksuj na jasną, puszystą masę przez 5 minut. Następnie dodawaj po jednej łyżce zimnego budyniu, wciąż miksując, aż powstanie jedwabisty krem bez grudek. Gdy krem będzie jednolity, schłodź go przez 10 minut w lodówce, by lekko stężał i łatwiej się rozsmarowywał.
- Złóż ciasto: Pierwszy blat biszkoptu ułóż w czystej formie, wyłóż równą warstwę jeszcze lekko ciepłej masy wiśniowej i rozprowadź ją do brzegów. Przykryj drugim blatem, lekko dociśnij, a następnie rozsmaruj cały krem waniliowy, tworząc gładką powierzchnię. Na wierzchu zetrzyj na drobnych oczkach schłodzoną gorzką czekoladę, a całość przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Serwowanie i przechowywanie: Przed podaniem oprósz wierzch cukrem pudrem, aby podkreślić elegancki charakter „Wiśniowej Damy”. Krojąc ciasto, zanurzaj nóż w gorącej wodzie i wycieraj, aby uzyskać równe, estetyczne porcje. Ciasto przechowuj w lodówce do 3 dni; najlepiej smakuje schłodzone, gdy smaki dobrze się przegryzą.