Pierniczki z orzechowo-sezamowym karmelem

Ewelina
08.12.2014 8:21
Pierniczki z orzechowo-sezamowym karmelem

Przepis

Składniki pierniczki:

600 g mąki

100 g masła

200 ml miodu

1 jajko

80 g cukru

2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

szczypta soli

Składniki posypka:

180 g orzechów włoskich

150 g sezamu

60 g masła

5 łyżek miodu

1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy do niego miękkie masło oraz miód i ubijamy do postania jednolitej masy. Mąkę z przyprawami przesiewamy do powstałej masy, wyrabiamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 1 godzinę. W tym czasie obieramy orzechy i siekamy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy masło do którego dodajemy miód oraz syrop klonowy. Do gorącej mieszanki wsypujemy posiekane orzechy oraz sezam i chwilę podgrzewamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki podsypujemy mąką i rozwałkujemy, wycinamy dowolne ciastka (u mnie bałwanki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku rozkładamy masę orzechowo sezamową. Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180 stopni 15 minut.