Przepis
Rzeczy, których potrzebujesz:
2,25 kg śliwek, 1,35 kg cukru, 4 litry wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, Drożdże winne
Śliwki umyj, przetnij na pół usuwając pestkę i wrzucaj do dużego garnka. Zalej śliwki gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 4 dni.
Mieszaj 2 razy dziennie, a następnie dodaj cukier mieszając energicznie aż cukier całkowicie się rozpuści.
Dodaj drożdże i przykryj. Mieszaj regularnie przez kolejne 5 dni
Po upływie wymaganego czasu przelej całość do butelki do fermentacji wina, załóż korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji.
Kiedy fermentacja ustanie zlej wino przez sitko do czystych butelek lub słoików i pozostaw do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widzisz że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, ponownie je przelej przez bardzo drobne sitko a najlepiej przez gazę.
Odstaw na kilka dni, jeżeli jest już klarowne przelej do butelek i zakorkuj.
Powyższe wino powinno poleżeć najlepiej około 12 miesięcy aby było w pełni dojrzałe i smakowite.