Składniki:
12 kromek chleba tostowego
ser żółty w plasterkach
pomidorki koktajlowe
kiełbasa lub ulubiona wędlina
szczpiorek
Składniki na sos do zapiekannia:
2 szklanki mleka
6 jajek
300 ml śmietany 18%
sól
pieprz
Do naszej zapiekanki będziemy potrzebowali naczynia żaroodpodnego.
Na natłuszczone naczynie żaroodporne wykładamy kolejno kromki chleba tostowego, plasterki sera żółtego oraz pokrojone pomidorki koktajlowe.
![]()
Całość układamy warstwami, aż zapełnimy całe naczynie żarodoporne.
![]()
W osobnym naczyniu przygotowujemy nasz sos w którym będziemy zapiekali zapiekankę.
Do wysokiego naczynia wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy 6 jajek a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
![]()
Do naszego sosu dodajemy również gęstą śmietanę a następnie ponownie mieszamy.
Zalewamy naszą zapiekankę sosem.
![]()
Następnie naszą zapiekankę posypujemy pokrojoną kiełbasą oraz szczypiorkiem.
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
I gotowe.
![]()