Składniki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- wędzony łosoś
- serek topiony
- chrzan
- sól
- pieprz
Przepis
Na patelnię wrzucamy szpinak, dodajemy czosnek, sól oraz pieprz a następnie podsmażamy.
![]()
Odsączamy wodę na sitku oraz pozostawiamy do ostudzenia. Do podsmażonego szpinaku dodajemy 4 żółtka.
Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno 4 białka ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo zblendowany szpinak. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.
![]()
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia, natłuczoną oraz wysypaną bułką tartą blachę. Rozmiar naszej blachy to 24 cm na 28 cm.
Całość pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu powinniśmy uzyskać coś w stylu biszkoptu szpinakowego.
Nasze ciasto przekładamy na folię aluminiową następnie smarujemy na całej powierzchni dowolnym serkiem topionym, chrzanem a następnie wykładamy plastry wędzonego łososia.
![]()
![]()
Całość zwijamy dokładnie w roladę.
![]()
Nasza rolada powinna spędzić kilka godzin w lodówce. I gotowe :) Czekamy, aż przyjdą Nasi gości wtedy dopiero kroimy naszą roladę.
![]()