Składniki
500 g mąki
100 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 ml mleka
szczypta soli
Przepis
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej zimne masło, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli.
![]()
![]()
![]()
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Masło można posiekać dla ułatwienia nożem. Do dwóch roztrzepanych jajek dolewamy mleko a następnie stopniowo dodajemy do mąki.
![]()
![]()
Wyrabiamy ciasto. Dodajemy rodzynki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
![]()
Na stolnicy opruszoej mąką rozwałkowujemy nasze ciasto.
![]()
Następnie przy użyciu blaszanej foremki wycinamy nasze ciasteczka.
Ciasteczka wykładamy na blachę posmarowaną masłem oraz wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 220 stopni.
Ciasteczka pieczemy na złoty kolor. Podajemy z dżemem lub masłem.![]()
![]()
Smacznego