Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 gram masła
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kilo sera białego
- 1 łyżka kakao
- aromat waniliowy (odrobina)
- 36 sztuk herbatników
Polewa czekoladowa
- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki wody
- pół szklanki cukru
- duża łyżka kakao
Przepis
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Do naszej masy dodajemy stopniowo ser biały cały czas miksując.
![]()
![]()
Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej masy dodajemy kakao zaś do drugiej odrobine aromatu waniliowego. Miksujemy obie masy.
![]()
Na warstwę herbatników wykładamy masę czekoladową, wykładamy kolejne herbatniki oraz masę waniliową. Na środkowej części masy wykładamy warstwę masy czekoladowej oraz polewamy płynną czekoladą.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ciasto "zamykamy przy pomocy foli, tworząc kształt chatki.
![]()
![]()
![]()
W osobnym naczyniu przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy w garnku margarynę, 3 łyżki wody, cukier oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy maskę na kilka minut do ostudzenia.
![]()
Gdy nasza masa będzie już wystudzona polewamy ją ciasto i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()