- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 150 gram cukru
- 50 gram cukru trzcinowego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 marchewki
- pól szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa babaczek:
- 1 szklanka cukru pudru
- białko z jednego jajka
- 100 mililitrów soku z pomarańczy
- 50 gram startej marchewki
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 2 łyżki cukru
Przepis
Miksujemy 4 jajka z dwoma rodzajami cukru. Do naszego ciasta dodajemy startą skórkę z pomarańczy, dwie szklanki mąki pszennej, proszek pieczenia oraz szklankę oleju.
![]()
![]()
Całość dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejnym krokiem jest dodanie startej marchewki, rodzynkek oraz przyprawy do piernika. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
![]()
Gotową masę wykładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości. Nasze babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
![]()
![]()
Cukier puder miksujemy z białkiem. Sok z pomarańczy podsmażamy ze startą marchewką, skórką z marchewki oraz dwiema łyżami cukru.
![]()
![]()
Całość dokładnie mieszkamy i podsmażamy przed 2-3 minuty. Muffinki wykładamy z piekarnika i odkładamy do ostudzenia. Gotowe babeczki pokrywamy lukrem i posypujemy podsmażoną marchewką.
![]()
![]()