- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 gram masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 100 gram cukru
- 40 gram mąki pszennej
- 40 gram skrobi ziemniaczanej
- 600 mililitrów mleka ( dzielimy na 500 ml oraz 100 ml)
Czekolada:
- 50 gram masła
- 100 gram gorzkiej czekolady
Przepis
Przygotowanie ciasta:
Zagotowujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy, aby nasze ciasto się nie przypaliło.
![]()
![]()
Gdy już wszystkie składniki połączą się ze sobą odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia (nie należy pomijać tego kroku, ciasto musi być wystudzone).
W międzyczasie miksujemy cztery jajka i dodajemy je do naszej masy, następnie całość ponownie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
![]()
![]()
![]()
Za pomocą rękawa wyciskamy ciasto na poszczególne eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
![]()
![]()
Przygotowanie masy budyniowej:
Żółtka i cukier ucieramy ze sobą, następnie dodajemy mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 100 mililitrów gorącego mleka.
![]()
Naszą masę dodajemy do wcześniej zagotowanego pół litra mleka i dokładnie mieszamy.
![]()
Gotowy krem odstawiamy do wystudzenia.
Eklerki przecinamy na pól i nadziewamy naszą masą budyniową. Eklerki ozdabiamy polewą czekoladową.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()