- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 600 gram mąki pszennej
- 40 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki wody (ciepłej, dodajemy do drożdży)
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 500 gram szpinaku mrożonego
- 250 gram sera żółtego
Przepis
Drożdże rozrabiamy z wodą, cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę, roztwór z drożdży, sól, oliwę mieszamy razem i wyrabiamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
![]()
![]()
![]()
Szpinak podsmażamy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu oraz czosnku. Gdy już nasz szpinak będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia.
![]()
Ciasto po jego wyrośnięciu dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki o podobnej wielkości.
![]()
![]()
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszy placek, następnie wykładamy na niego szpinak oraz posypujemy dużą ilością startego sera żółtego. Całość przykrywamy drugim plackiem.
![]()
![]()
Nasze ciasto kroimy (nacinamy) na mniejsze 16 części pozostawiając nienaruszony środek ciasta (na środku możemy postawić mały talerzyk bądź miseczkę).
![]()
Zwijamy podwójnie każdy kawałek ciasta i smarujemy całość jajkiem. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
![]()
![]()
![]()
![]()
I gotowe.
![]()
Ciasto podajemy z ulubionym sosem bądź dipem.
![]()