- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 gram masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 1,5 l mleka (200 ml + 1,3l)
- 4 budyNie (bez cukru)
- pół szklanki cukru
- 250 gram masła
Przepis
Masło rozpuszczamy w szklance wody. Całość musimy zagotować nastepnie dodajemy szklankę mąki.
Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gdy już nasza masa osiągnię jednolitą konsystencję odstawiamy ją do ostudzenia.
Po ostudzeniu dodajemy 5 jajek, proszek do pieczenia. Całość miksujemy oraz dzielimy na dwie częsci.
![]()
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x28 cm wykładamy pierwszą partię ciasta i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Tak samo postępujemy przypadku drugiej części ciasta.
![]()
![]()
![]()
W 200 mililitrach mleka rozrabiamy 4 budynie oraz pół szklanki cukru.
![]()
W osobnym garnku podgrzewamy pozostałe mleko (1,3l). Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy do niego rozpuszczone budynie. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą masę odstawiamy do ostudzenia, w trakcie studzenia powinniśmy ją mieszać od czasu do czasu, aby uniknąć powstania grubego kożucha.
![]()
W osobnym naczyniu miksujemy masło. Do masła dodajemy stopiowo ostudzoną masę budyniową, cały czas miksująć.
Tak powstały krem nakładamy na pierwszą warstwę ciasta, następnie całość przykrywamy drugim plackiem.
![]()
![]()
![]()
Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę bez przykrycia. Przed podaniem nasze ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
![]()