- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- Ciasto francuskie
- Kurczak
- Ser żółty
- Suszone pomidory
- Jajko
- Sezam
Przyprawy:
- Słodka papryka
- Oregano
- Czosnek
- Pieprz
- Sól
Przepis
Kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy i ostawiamy na chwilę do lodówki.
![]()
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, aby powstały trzy równe poziome paski ( kroimy wzdłuż dłuższego boku).
Na każdy z pasków ciasta wykładamy starty ser żółty, kawałki kurczaka oraz pokrojone suszone pomidory. Gdy już wyłożymy wszystkie składniki na poszczególne paski delikatnie zwijamy nasze ciasto tak, aby powstały trzy osobne rulony.
![]()
![]()
Ciasto wykładamy na blachę i łączymy ze sobą jego poszczególne części, tak, aby utworzyły coś w rodzaju ślimaka.
![]()
![]()
Całość smarujemy jajkiem oraz posypujemy sezamem.
Tak przygotowane ciasto francuskie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
![]()
![]()
![]()
I gotowe!
Życzmy smacznego :)
![]()
![]()