Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 białek z jajek
- 170 gram cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki tortowej pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bakalie do biszkoptu:
- 4 łyżki żurawiny
- 4 łyżki rodzynek
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 50 gram wiórek kokosowych
- 50 gram orzechów włoskich (drobno posiekanych)
Składniki na masę budyniową:
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra soku brzoskwiniowego
- 300 gram masła
- dwa opakowania ciastek delicje (+ kawa do nasączenia delicji)
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwini
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Żurawinę, rodzinki, wiórka kokosowe, orzechy włoskie łączymy z jedną łyżką mąki pszennej i dokładnie mieszamy.
Białka z jajek miksujemy stopniowo dodając cukier oraz żółtka. Do naszej masy przesiewamy 2 łyżki mąki tortowej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
![]()
Całość dokładnie miksujemy oraz łączymy z wczesniej przygotowanymi bakaliami. Naszą masę wylewamy na blachę do pieczenia o wymiarach 24x28cm wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
![]()
![]()
Przygotowanie masy budyniowej:
Żółtka miksujemy z dodatkiem dwóch rodzai cukru. W trakcie miksowania dodajemy trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki mąki pszennej oraz dolewamy około 200 mililitrów soku brzoskwiniowego (sok z puszki).
![]()
W osobnym garnku podgrzewamy 300 mililitrów soku brzoskwiniowego do którego stopniowo dodajemy naszą masę. Całość cały czas mieszamy i zagotowujemy do usykania konsystencji budyniu. Gotową masę odstawiamy do ostudzenia.
![]()
W osobnym naczyniu miksujemy masło następnie cały czas miksując dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotową masę budyniową dzielimy na trzy równe części.
![]()
Biszkopt dzielimy na dwię części.
Na dolną częśc biszkoptu wylewamy pierwszą masę, wykładamy wcześniej nasączone w kawie delicje i ponownie wylewamy masę budyniową.
![]()
![]()
![]()
Tak przygotowane ciasto przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchnią częśc biszkoptu wylewamy ostatnią miseczkę masy budyniowej.
Na całej powierzchni ciasta wykładamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy wcześniej przygotowaną i wstępnie stężałą galaretką brzoskwiniową. Tak przygotowane ciasto wykładamy na kilka godzin do lodówki. I gotowe. Życzymy smacznego!
![]()
![]()
![]()
![]()