Składniki
3 bakłażany
puszka pomidorów krojonych
200 g pomidorków koktajlowych
jedna cebula
3 ząbki czosnku
150 g bułki tartej
300 g mozzarelli
parmezan lub mozzarella do posypania
kilka gałązek oregano świeżego
oregano
tymianek
oliwa
sól, pieprz
Przepis
![]()
Bakłażana przekrój na pół.
![]()
Wydrąż środek.
![]()
Skrop oliwą.
![]()
Posyp solą, pieprzem i ułóż kilka gałązek świeżego oregano, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut.
![]()
Wydrążony środek bakłażana pokrój.
Pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie.![]()
Do cebuli dodaj pokrojonego bakłażana. Smaż ok.10 min.
Dodaj sól, pieprz i oregano.
![]()
Następnie dodaj pomidory z puszki.
![]()
Dodaj pomidorki koktajlowe. Podsmażaj wszystko, mieszając co chwilę.
![]()
Do upieczonych bakłażanów nałóż nadzienie.
![]()
Na wierzchu ułóż po 3 ząbki czosnku.
![]()
Następnie ułóż mozzarellę.
![]()
Posyp wszystko bułką tartą
![]()
oraz mozarellą lub parmezanem.
Zapiekaj ok.15 minut w 180 stopniach.
![]()
Smacznego!