W okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę oraz epidemii koronawirusa, powinniśmy szczególnie dbać o swoją odporność. Ruch, witaminy i odpowiednia dieta wzmocnią nasz organizm. Istnieje wiele produktów, po które nie powinniśmy sięgać w tym czasie. Dowiedz się, jakie produkty spożywcze osłabiają odporność i czego powinnaś unikać w czasie pandemii.
![]()
Te produkty osłabiają odporność. Unikaj ich w czasie pandemii COVID-19!
Fast foody
To wysokokaloryczna, przetworzona żywność o dużej zawartości tłuszczów, soli, cukru i polepszaczy smaku, bez żadnych właściwości odżywczych. Fast foody zawierają dużo konserwantów, dostarczają organizmowi potężną dawkę pustych kalorii, sprzyjają nadwadze i otyłości.
Składniki w nich zawarte rujnują nasze zdrowie, ich nadmierne spożywanie źle wpływa na odporność i prowadzi do wielu chorób: problemów z układem sercowo-naczyniowym, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy.
Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do zmniejszenia odporności- potwierdzają to liczne badania naukowe. Częste sięganie po alkohol może skutkować większą podatnością na zapalenie płuc, ostrą niewydolność oddechową, zwiększać ryzyko powikłań pooperacyjnych, w tym sepsy, spowalniać proces gojenia się ran i zdrowienia. Choć w czasie epidemii koronawirusa, alkohol polecany jest do częstej dezynfekcji rąk i sprzętów codziennego użytku, nie powinniśmy jednak go regularnie pić.
Kawa
Regularne picie mocnej kawy nie jest dobrym pomysłem. Kofeina wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne i może powodować skoki ciśnienia. Picie jej przed snem może prowadzić do problemów z zasypianiem i powodować zaburzenia snu, co z kolei negatywnie wpływa na odporność.
![]()
Słodycze
Jak podaje serwis internetowy medonet.pl, z badań przeprowadzonych przez "The American Journal of Clinical Nutrition", wynika że nadmiar cukru niekorzystnie wypływa na układ odpornościowy. Badania pokazały, że spożycie 100 g cukru na czczo spowodowało u osób badanych, spadek wydolności układu immunologicznego.
Sól
Nadmiar soli w diecie, może doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i pojawienia się obrzęków twarzy oraz rąk i nóg. Poza tym nadmiar soli w diecie może wywoływać zmniejszenie odporności i większą podatność na infekcje bakteryjne.
![]()
Wpływ diety na odporność
Odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Niektóre produkty spożywcze, takie jak wysoko przetworzona żywność, sól, cukier, kofeina oraz alkohol mogą osłabić naszą odporność i zwiększyć ryzyko infekcji. Dlatego w czasie pandemii koronawirusa, warto ograniczyć ich spożywanie.