Starasz się, aby Twoja dieta była zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze? Sięgasz po zdrowe, pełnowartościowe produkty i unikasz przetworzonych potraw? Zastanawiasz się, czy wybierasz właściwie? Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie oleje są najlepsze do smażenia, a jakich powinnaś unikać.
![]()
Tłuszcze w diecie
Tłuszcze są niezbędnymi składnikami odżywczymi w codziennej diecie. Bardzo ważne jest to, jakie tłuszcze wybieramy i spożywamy. Szkodliwe dla naszego organizmu są tłuszcze nasycone, które znajdują się m.in. w wysoko przetworzonej żywności. Natomiast tłuszcze nienasycone, dostępne w wielu produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Wysokie temperatury powodują rozpad tłuszczów i powstawanie toksycznych dla zdrowia związków. Do smażenia najlepiej wybrać tłuszcze o wysokiej zawartości nasyconych lub jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz o wysokiej temperaturze dymienia.
![]()
Na czym smażyć?
Tłuszcze, które nadają się do smażenia to między innymi olej rzepakowy, olej kokosowy, masło klarowane, smalec lub rafinowana oliwa z oliwek.
Oliwa z oliwek
Do smażenia i pieczenia potraw nadaje się tylko rafinowana oliwa z oliwek. Nierafinowana oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na zdrowie. Oliwa extra virgin jest doskonałym dodatkiem na zimno do potraw, sałatek i sosów. Oprócz tego spowalnia procesy starzenia się i wspomaga pracę układu nerwowego, przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu. Należy pamiętać, że substancje, które zawiera są bardzo zdrowe na surowo, ale pod wpływem wysokich temperatur stają się toksyczne dla organizmu.
![]()
Masło klarowane
Dobrze znosi wysokie temperatury, ma bardzo wysoki punkt dymienia, aż 250°C . Zawiera 60% tłuszczów nasyconych i 37% jednonienasyconych. Nadaje się do długotrwałego smażenia, w głębokim tłuszczu. Polecane do przygotowywania mięsa.
Olej rzepakowy
Nadaje się do krótkiego smażenia, zawiera dużo tłuszczów nienasyconych i ma bardzo wysoką temperaturę dymienia. Warto na nim przyrządzać warzywa, filet z piersi kurczaka, ryby.
![]()
Jakich olejów unikać?
Podczas smażenia unikaj margaryny, masła, oleju słonecznikowego, sojowego, lnianego i z pestek winogron. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które źle znoszą wysokie temperatury. Oprócz tego wysoka temperatura powoduje tworzenie się szkodliwych dla zdrowia związków, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów.