Pyszny deser truskawkowy. Nie za słodki, z lekką pianką i galaretkami. Coś pysznego na ciepłe dni. Jak szukacie pomysłu na ciasto na niedzielę lub na jakąś rodzinną uroczystość - to to jest przepis dla was. Polecam gorąco.... Składniki: na biszkopt: 6 jajek 100 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 1 szkl. cukru pozostałe składniki: 1 litr śmietanki kremówki 500 g truskawek 3 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Ucieramy białka ze szczyptą soli, jak się spienią to dosypujemy cukier i ucieramy ok 6-7 minut, po tym czasie dodajemy …
🍴 Truskawkowa Pani na Biszkopcie: puszyste ciasto z aksamitnym kremem i świeżymi truskawkami
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 310 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik: 1 g
- Cukry: 21 g
Składniki
- Biszkopt:
- 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- Warstwa truskawkowa:
- 600 g świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- Do nasączenia biszkoptu:
- 60 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- Dekoracja:
- kilka całych truskawek z szypułkami
- listki świeżej mięty
Przepis
Czy można wyobrazić sobie bardziej kuszący obrazek niż koszyk pełen pachnących, polskich truskawek, puszysty jak obłok biszkopt i delikatny krem, rozpływający się w ustach niczym najlżejsza chmurka? Truskawkowa Pani na Biszkopcie to kwintesencja letniej beztroski zaklęta w torcie, który łączy klasyczną technikę pieczenia z nowoczesną lekkością smaku. Każdy kęs to harmonijne spotkanie soczystej słodyczy owoców z aksamitnym, śmietankowo-mascarponowym kremem, podkreślonych subtelną nutą wanilii i cytrynowej świeżości. Już w trakcie pieczenia biszkoptu kuchnię wypełnia aromat, który przywodzi na myśl dziecięce wspomnienia wakacji u babci, kiedy truskawki smakowały najlepiej zerwane prosto z krzaczka. Dzięki prostym, dokładnie opisanym etapom poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik, a użycie żelatyny w kremie zapewnia perfekcyjną stabilność, dzięki czemu ciasto pięknie się kroi i zachowuje formę na stole podczas upalnych, letnich przyjęć. Co więcej, przepis jest elastyczny – w chłodniejszych miesiącach możesz wymienić truskawki na maliny lub brzoskwinie z kompotu, zachowując bazowy pomysł i kremową strukturę. Przygotowanie Truskawkowej Pani to nie tylko kulinarna przygoda, ale także sposób na stworzenie chwili, która zbliża ludzi przy wspólnym stole: krojenie pierwszego kawałka, dźwięk talerzyków, okrzyki zachwytu i zapadająca cisza, gdy każdy delektuje się swoim porcją. Ten deser ma w sobie odrobinę magii – sprawia, że najzwyklejszy dzień staje się świętem, a Ty czujesz satysfakcję mistrza cukiernictwa. Daj się więc porwać owocowej fantazji i pozwól, aby Truskawkowa Pani została królową Twoich letnich spotkań; z pewnością skradnie serca domowników i gości, a Ty będziesz dumnie dzierżyć tytuł autora tego pysznego arcydzieła.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C, funkcja góra-dół, i wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując, aż masa stanie się lśniąca i sztywna.
- Dodaj kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy i miksuj jeszcze przez 30 sekund, tylko do połączenia składników. Przesiej mąkę pszenną razem ze skrobią ziemniaczaną bezpośrednio do misy i delikatnie wmieszaj szpatułką, wykonując ruchy od spodu do góry, aby zachować puszystość.
- Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i natychmiast wstaw do piekarnika. Piecz około 25 minut, aż powierzchnia będzie złocista, a patyczek wbity w środek biszkoptu wyjdzie suchy; po upieczeniu upuść formę z ciastem z wysokości 20 cm na blat, by zapobiec opadaniu, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie przygotuj krem: żelatynę zalej zimną wodą, odstaw na 5 minut do napęcznienia, a potem rozpuść w kąpieli wodnej lub krótką chwilę w mikrofalówce; pozostaw do przestygnięcia. Ubij śmietankę na półsztywno, dodaj mascarpone oraz cukier puder i miksuj, aż masa zgęstnieje, po czym cienkim strumieniem wlej letnią żelatynę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiego, stabilnego kremu.
- Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki, następnie połowę owoców pokrój w kostkę i zasyp cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny; odstaw na 10 minut, by puściły sok. Drugą połowę truskawek pozostaw w całości lub przekrój na połówki, jeśli są bardzo duże, by wykorzystać je do dekoracji wierzchu.
- Wystudzony biszkopt przekrój poziomo na dwa równe blaty, nasącz każdy z nich mieszanką wody, soku z cytryny i cukru, używając pędzelka cukierniczego. Ułóż pierwszy blat w obręczy tortownicy, rozsmaruj na nim połowę kremu, posyp pokrojonymi truskawkami i przykryj drugą warstwą kremu; na wierzchu połóż drugi blat biszkoptu, lekko dociśnij, a resztę kremu rozprowadź dekoracyjnie na górze i bokach ciasta.
- Całość udekoruj pozostawionymi truskawkami, układając je w elegancki wianek i wtykając listki mięty dla koloru i świeżości. Schładzaj tort w lodówce minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły, krem dobrze związał, a biszkopt nabrał delikatnej wilgotności – po tym czasie Truskawkowa Pani będzie gotowa, by olśnić Twoich gości.