Udostępnij Zapisz Gdy mam ochotę na coś sprawdzonego i pysznego, lubię sięgać po przepisy z książek siostry Anastazji. Tym razem zdecydowałam się na ciasto idealnie łączące smaki lata i jesieni. Jabłka i truskawki stworzyły w cieście lekki, świeży i wyjątkowo aromatyczny duet. Jeśli i Ty lubisz takie połączenia, przygotuj jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji. Przygotowanie ciasta warto rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia robimy bazę, a kolejnego wykańczamy całość. Choć ciasto może wyglądać na skomplikowane, robi się je naprawdę przyjemnie. Efekt końcowy mnie zachwycił! To jedno z tych ciast, które spokojnie mogłoby trafić na stół weselny albo do dobrej cukierni. …
🍴 Grzesznie pyszne jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji – pachnące latem!
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 25 min
- Szacunkowy koszt: 28 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 285 kcal / porcja
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 41 g
- Błonnik: 2 g
- Sód: 90 mg
Składniki
- Ciasto:
- • 4 jajka (rozmiar L)
- • 180 g drobnego cukru do wypieków
- • 120 ml oleju rzepakowego
- • 200 g gęstego jogurtu greckiego
- • 300 g mąki pszennej tortowej
- • 50 g mąki ziemniaczanej
- • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Owoce:
- • 3 średnie kwaskowe jabłka (np. Szara Reneta)
- • 300 g świeżych truskawek
- • 2 łyżki soku z cytryny
- • 1 łyżka cukru trzcinowego
- Kruszonka:
- • 60 g masła, schłodzonego
- • 60 g cukru
- • 90 g mąki pszennej
- • 1 łyżeczka cynamonu
- Dodatkowo:
- • cukier puder do oprószenia
Przepis
Czy istnieje zapach, który potrafi przenieść nas w jedno krótkie mrugnięcie prosto do wakacyjnej kuchni babci, gdzie słońce wpada przez uchylone okno, a na drewnianym stole czeka blaszka jeszcze ciepłego ciasta? Właśnie taki efekt wywołuje jabłkowo-truskawkowe ciasto siostry Anastazji. Autorka znanych i kochanych receptur słynie z przepisów, które łączą prostotę wykonania z imponującym rezultatem. To ciasto nie jest wyjątkiem – w jednym kęsie kryje się subtelna słodycz soczystych truskawek, lekka kwaskowatość jabłek i cynamonowa kruszonka, która przyjemnie chrupie pod zębami. Wilgotny miąższ, uzyskany dzięki dodatkowi jogurtu, pozostaje delikatny nawet następnego dnia, co czyni ten wypiek idealnym kandydatem na piknik, rodzinne spotkanie czy słodki dodatek do popołudniowej kawy. Przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych ani skomplikowanych narzędzi. Wystarczy jedna większa miska, mikser i tortownica. Nawet jeśli pieczenie jest Twoją rzadką rozrywką, ten przepis poprowadzi Cię za rękę od pierwszego odmierzania mąki po końcowe posypanie cukrem pudrem. Dobór składników jest intuicyjny – sezonowe truskawki czy lekko kwaśne jabłka spotkasz na każdym bazarku. Elastyczność receptury pozwala eksperymentować: gdy kończy się sezon na truskawki, możesz zastąpić je malinami lub borówkami, zachowując owocową świeżość. Zaletą jest nie tylko smak. Cynamonowa kruszonka roztacza aromat, który w kilka minut wypełnia kuchnię kojącą wonią domowego ciepła. Pierwsze chrupnięcie kruszonki kontrastuje z miękkim środkiem ciasta, tworząc wrażenie warstwowego deseru w jednym kawałku. Podawaj go na ciepło z lodami lub na zimno z filiżanką herbaty; zawsze wzbudzi szczery uśmiech. Siostra Anastazja twierdzi, że sekret udanego wypieku to szczypta serca – i trudno się z nią nie zgodzić. Spróbuj, a przekonasz się, jak niewiele trzeba, by na chwilę zatrzymać czas i poczuć radość płynącą z prostych smaków. Smacznego!
- 1. Przygotowanie formy i piekarnika – Rozgrzej piekarnik do 175 °C z funkcją góra-dół. Wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia, a boki lekko natłuść masłem. Dzięki temu ciasto ładnie odejdzie od formy i zachowa równy kształt.
- 2. Kruszonka – Do miski wrzuć pokrojone w kostkę zimne masło, wsyp cukier, mąkę oraz cynamon. Rozcieraj palcami, aż powstaną maślane grudki przypominające mokry piasek. Wstaw miskę do lodówki, aby kruszonka stężała i była bardziej chrupiąca po upieczeniu.
- 3. Owoce – Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w 1-centymetrową kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i posyp cukrem trzcinowym. Truskawki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój na połówki. Odstaw owoce na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku – to zapobiegnie zakalcu.
- 4. Ciasto – W dużej misie ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Wlej cienką strużką olej, nie przerywając miksowania, a następnie dodaj jogurt i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce przesiej oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wsyp je do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką – tylko do połączenia składników, aby nie utracić puszystości.
- 5. Łączenie – Wsyp do ciasta 2/3 przygotowanych jabłek i truskawek, lekko wmieszaj. Przelej masę do tortownicy, wyrównaj wierzch. Na wierzchu rozłóż pozostałe owoce, lekko je wciskając, a całość obficie posyp schłodzoną kruszonką.
- 6. Pieczenie – Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piecz 45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a wbity w środek patyczek wyjdzie suchy. Jeżeli kruszonka rumieni się zbyt szybko, przykryj ciasto folią aluminiową pod koniec pieczenia.
- 7. Studzenie i serwowanie – Wyjmij ciasto, odstaw na kratkę i pozostaw w formie przez 10 minut. Następnie zdejmij obręcz i całkowicie przestudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj samodzielnie lub z gałką lodów waniliowych – smak lata gwarantowany!