Składniki: jajka 5 szt, mąka 3 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo: śliwki mrożone lub świeże 50 dag, cukier puder do posypania ciasta, kruszonka: mąka pszenna 10 dag, cukier 10 dag, masło 10 dag, Sposób przygotowania: Moje ulubione ciasto ucierane jest z truskawkami, ale pobuszowałam trochę w zamrażarce mojej mamy i zamiast truskawek znalazłam śliwki... 😊 Ciasto przygotujemy w 5 min i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem do kawki lub herbatki. Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam prostego ucierańca. Czy macie już plany jakie ciasto zrobicie na weekend? Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka.
🍴 Najlepsze puszyste ciasto ucierane ze śliwkami – babciny hit lata!
- Liczba porcji: 12
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Porcja (1 z 12): 290 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik: 2 g
- Sód: 120 mg
Składniki
- 4 duże jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania formy
- 250 g mąki pszennej typu 450
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 500 g dojrzałych śliwek węgierek
- 2 łyżki brązowego cukru do posypania
- cukier puder do dekoracji
Przepis
Ciasto ucierane ze śliwkami to smak lata zamknięty w prostym, domowym wypieku, który przenosi nas myślami do beztroskich wakacji u babci. Są takie chwile, kiedy zapach karmelizujących się śliwek miesza się z nutą wanilii i świeżo parzonej kawy – i właśnie te chwile chcę Ci podarować w tym przepisie. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kwadrans, a cały sekret tkwi w dokładnym utarciu masła z cukrem oraz w temperaturze składników. Masło powinno być miękkie, jajka powinny odstać chwilę poza lodówką, a śliwki – być dojrzałe i słodkie. Puszysta, niemal piankowa struktura ciasta powstaje dzięki napowietrzeniu masy i delikatnemu, wręcz ostrożnemu wmieszaniu mąki. Z kolei połówki śliwek, pieczone skórką do dołu, oddają swój sok w głąb ciasta, przez co każdy kęs jest soczysty i aromatyczny. Brązowy cukier na wierzchu topi się, tworząc lekką skorupkę – kontrastującą z miękkim wnętrzem. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się zarówno na rodzinny piknik, jak i eleganckie spotkanie przy herbacie. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności, a efekt spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów. Wyobraź sobie popołudnie, gdy za oknem leniwie zapada złote słońce, a Ty kroisz jeszcze ciepły kawałek ciasta, widząc, jak sok ze śliwek barwi boki na purpurowo. Ten obraz może stać się Twoją rzeczywistością już dziś – wystarczy miska, mikser i chwila w kuchni. Upiecz, poczuj, zakochaj się i podziel tą słodyczą z bliskimi – gwarantuję, że jeszcze nie raz poproszą Cię o powtórkę.
- Rozgrzej piekarnik do 175 °C z funkcją góra-dół. Formę o wymiarach 24×24 cm lub tortownicę Ø 26 cm natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto bez trudu wyjmiesz po upieczeniu i zachowa ono idealny kształt.
- Śliwki umyj, osusz i przekrój na połówki, usuwając pestki. Jeśli owoce są bardzo soczyste, oprósz je delikatnie mąką – zapobiegnie to opadaniu śliwek na dno i wchłonięciu nadmiaru soku przez ciasto.
- W dużej misie utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Zajmie to około 5 minut; pamiętaj, aby co jakiś czas zgarniać masę ze ścianek, by napowietrzyć ją równomiernie i uzyskać lekki, piankowy efekt.
- Dodawaj jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu około 30 sekund. Po ostatnim jajku wmieszaj ekstrakt waniliowy i szczyptę soli – podbiją one smak i nadadzą deserowi subtelną aromatyczną nutę.
- Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do masy. Miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników, aby nie przebić bąbelków powietrza, które zapewnią ciastu pożądaną puszystość.
- Przelej gęste, kremowe ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię szpatułką. Na wierzchu rozłóż połówki śliwek skórką do dołu, lekko wciskając je w masę, by podczas pieczenia sok delikatnie przeniknął w strukturę ciasta.
- Posyp owoce brązowym cukrem – skarmelizuje się on w piekarniku, tworząc chrupiącą, bursztynową skorupkę i piękne, złociste refleksy na powierzchni wypieku.
- Wstaw formę na środkowy poziom piekarnika i piecz około 45 minut. Po 35 minutach wykonaj test suchego patyczka; jeżeli wyjdzie z ciasta suchy, możesz zakończyć pieczenie nieco wcześniej, by zachować soczystość owoców.
- Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 10 minut, następnie ostrożnie wyjmij i studź na kratce, aby para mogła swobodnie uciekać, a spód pozostał przyjemnie suchy i delikatny.
- Przed podaniem oprósz wierzch cukrem pudrem. Serwuj na ciepło z gałką waniliowych lodów lub na zimno jako popołudniowy dodatek do kawy – w obu wersjach zachwyci aromatem i domowym charakterem.