Zakwas z buraków ma liczne właściwości prozdrowotne. Pomoże nam wzmocnić naturalną odporność organizmu, wyleczyć kaszel, anemię, wspomoże odchudzanie, a także złagodzi objawy kaca. Skoro wiemy już, ze warto go pić, pytanie brzmi: Jak go przygotować?
![]()
Chociaż kiszone buraki nie są tak popularne jak inne kiszonki, to ze względu na swoje wartości odżywcze cieszą się uznaniem. Kiszone buraki podobnie jak surowe i gotowane są źródłem wielu witamin i minerałów. W zakwasie znajdziemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń czy potas. Dzięki naturalnemu procesowi, jakim jest kiszenie, buraki zawierają także probiotyki.
Zakwas z buraków:
- Zwiększa wydolność organizmu
- Dodaje energii
- Działa przeciwwirusowo
- Obniża cholesterol
- Wspomaga pracę nerek, jelit i wątroby
- Wzmacnia odporność
- Wspomaga leczenie anemii
- Pomaga regulować ciśnienie krwi
- Ułatwia odbudowę flory bakteryjnej
- Poprawia koncentrację
- Reguluje metabolizm
- Wspiera odchudzanie
- Pozytywnie wpływa na kondycję skóry
Lista zalet zakwasu z buraków jest długa, a ten przyrządzony w domu nieporównywalnie zdrowszy i smaczniejszy niż sklepowy. Chociaż sam przepis na ten drogocenny napój nie jest trudny, to jego zrobienie będzie od nas wymagało cierpliwości.
![]()
Przepis na zakwas z buraków:
Składniki:
- 5 kilogramów buraków Rywal
- 5 litrów letniej, przegotowanej wody
- 2 łyżki soli naturalnej, niejodowanej
- Pieprz niemielony
- 10 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki gorczycy
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- gałązka estragonu opcjonalnie
- 10 l itrowy słoik szklany lub naczynie z kamionki
Przygotowanie:
Buraki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i 1/3 wkładamy do słoika. Czosnek obieramy, rozgniatamy i mieszamy z solą, pieprzem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i chrzanem. 1/3 mieszanki wykładamy na buraki i tworzymy tak samo dwie kolejne warstwy. Całość zalewamy letnią, przegotowaną wodą tak, aby całkowicie je przykryła. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. 7 dni. Buraki dobrze jest mieszać, nawet dwa razy dziennie i każdego dnia próbować, bo zakwas może być dobry już 5 dnia.
Jak używać?
Gotowy zakwas należy przelać do buteleczek i przechowywać w lodówce. Możemy pić go codziennie, ale w niezbyt dużych ilościach, maksymalnie jest to szklanka dziennie. Zakwas może być także bazą do zrobienia barszczu. Buraki użyte do zrobienia zakwasu możemy wykorzystać do zrobienia sałatki.
![]()
Przeciwwskazania
Nie każdy może cieszyć się tym naturalnym i smacznym napojem. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest cukrzyca, kamica nerkowa i reumatyzm.
Ciekawostka
Jeśli zakwas z buraków nam posmakował i wiemy, że w przyszłości będziemy go jeszcze przygotowywać, zostawmy sobie troszeczkę napoju. Jeśli dodamy go do kolejnego zakwasu jako bazę, ten szybciej się ukisi i będzie jeszcze lepiej smakował.